Student village plan for warehouse

How a student develoment in the upper floor of a warehouse at the Fylde Road industrial estate could look. Credit: Cassidy + Ashton
How a student develoment in the upper floor of a warehouse at the Fylde Road industrial estate could look. Credit: Cassidy + Ashton
Share this article
0
Have your say

A student “village” could be built in the top floor of a city warehouse, if plans are given the green light.

An application has been lodged to convert part of the building at the Fylde Road Industrial Estate into student accommodation.

And the project, with an indoor “streetscene”, is hoped to “raise the bar in terms of quality student accommodation”.

Preston-based architects Cassidy + Ashton has submitted plans on behalf of Lime Oak Properties for the student development.

Alban Cassidy, chartered town planner and environmental consultant at Cassidy + Ashton, said: “This is an exciting project that we hope will really raise the bar in terms of the quality of student accommodation available in the city.

“The building is underused, with the area proposed for development having been vacant for some time and was previously used by the university itself.

“The concept is for self-contained accommodation, sharing a central core, which has the characteristics of a traditional street but without the weather intruding in!”

A statement submitted to Preston Council said that part of the warehouse would provide 44 self-contained units.

It said: “The proposal has been designed to retain the character of the building internally and externally, and would read as a sympathetic warehouse conversion. At the heart of the development would be a central student forum which would form the focal point for students to congregate and relax in an indoor environment.

“The layout and design would be a unique concept in student accommodation by providing an indoor student village with the units facing onto the student amenity space, and creating a ‘streetscene’ with front doors and ‘garden’ areas to the front of each unit.”